Lancering digitaal Objectenhandboek BGT | IMGeo

Overzicht website - Object uit het digitale Objectenhandboek BGT | IMGeo

Tijdens het congres BGT op de Rails is het digitale Objectenhandboek BGT | IMGeo gelanceerd. Tactico heeft aan de ontwikkeling een bijdrage mogen leveren. Het objectenhandboek bevat de informatiekundige beschrijvingen voor de BGT en IMGeo. 

Basisregistratie Grootschalige Topografie

De Nederlandse overheid werkt al enige tijd aan het stelsel van basisregistraties. Dit stelsel zorgt dat de gehele overheid uitgaat van dezelfde gegevens en zo niet naar de bekende weg hoeft te vragen. Het stelsel kent ook enkele verplichte ruimtelijke basisregistraties (geo-informatie). De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) is er hier één van. De BGT is vanaf 2016 de grootschalige basiskaart van Nederland voor fysieke objecten, zoals gebouwen, wegen, water en groen. De BGT kent verschillende bronhouders, onder andere gemeenten, provincies en waterschappen. Naast het verplichte BGT deel, bevat IMGeo standaarden waarmee gedetailleerde kenmerken van een object gestandaardiseerd zijn uit te wisselen. Deze details zijn onder meer van belang bij het beheer van de openbare ruimte.

Informatiekundige beschrijving BGT en IMGeo 

Tactico heeft in 2013 bijgedragen aan de ontwikkeling van het digitale Objectenhandboek. Er is geholpen bij de structuurontwikkeling en het beschikbaar maken van content. Het objecten handboek geeft de informatiekundige beschrijving van objecttypen, attributen en domeinwaarden. Het digitale objectenhandboek helpt bronhouders de juiste objecten, attributen en domeinwaarden eenduidig op te nemen in de registratie. Het digitale objectenhandboek is vanaf 30 januari voor iedereen beschikbaar. 

Responsive webdesign

Kenmerkend voor het handboek zijn de talloze foto’s waarop voorbeelden staan van objecten en hun begrenzing. Het digitale handboek is zo ontwikkeld dat het zowel op een desktop als op een mobiel apparaat goed werkt. Dat is handig voor gebruik ‘in het veld’ door de landmeter, maar ook voor een app ontwikkelaar die wel eens wil weten wat hij straks uit de BGT kan halen.